tőzsdézz Legyen a tőzsde mindenkié! social logos
Facebook

Elemzések

A technikai és a fundamentális elemzések segíthetik Önt befektetési döntéseinek meghozatalában.

A Technikai elemzés lényege, hogy a múltban bekövetkezett árfolyammozgásokból próbál következtetni a jelenben és jövőben várható árfolyam-alakulásokra. Az alaptézis szerint a kereskedők viselkedése modellezhető, a pszichikai reakciók többsége általános emberi magatartás, amelyek egy adott piaci környezetben felismerhetők.

A mai modern technikai kereskedés során a technikai kereskedők ("chartisták") különböző árfolyamok grafikonjaiban keresnek olyan alakzatokat, amelyek teljes vagy részleges felismeréséből következtetés vonható le a további árfolyammozgásokra.

A jelenben használt legtöbb alakzat, indikátor, szignál, mutató azonban, általában torzítással működik, mert mind nagyobb számú kereskedő használ technikai elemzéseket és az ebből következő "együttmozgás" egyrészt önbeteljesítő folyamatokat eredményez, másrészt viszont torzítja a pszichika működését, mert mind több fegyelmezettséget, megfontoltságot kölcsönöz a nyers emberi magatartáshoz képest.

A Fundamentális elemzések a részvényt kibocsátó Vállalatot elemzik különböző gazdasági összefüggésekben. A múltban és jelenben aktuális gazdasági tényadatokból következtetnek a jövőben várható folyamatokra, és mindezek alapján értékelik a vállalatokat, várható tevékenységük, eredményességük alapján. A gazdasági tényezők megfigyelése, elemzése alapvetően három különböző szinten történik:

  1. Belföldi és külföldi makrogazdasági folyamatok elemzése.
  2. Ágazati, iparági elemzés.
  3. Vállalat, értékpapír elemzés.
  4. Reggeli elemzés

Mindezek alapján történik a jelenlegi és jövőben várható értékpapír kereskedelmi folyamatok mellett a Vállalatok részvényeinek árazás és az ebből következő ajánlások.